• Voor 12:00 besteld morgen in huis
  • Ruim assortiment
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Mail ons!

Verf begrippen

Begrippen die U aantreft in onze webwinkel

Acrylverf: Dit is een sneldrogende verf die bestaat uit een acrylaatharsdispersie van deeltjes acrylaat in water, acrylverf is een melkachtige vloeistof die helder opdroogt door verdamping van het water en dan de natuurlijke pigmentkleur toont. Acrylverf kan worden verdund met water en is na droging watervast. Met acrylverf kan bij dun opbrengen een soort effect verkregen worden als bij een aquarel. Meestal wordt acrylverf echter dik aangebracht en lijkt het resultaat sterk op dat van alkydverf. De glans van alkydverf ontbreekt echter, maar die kan worden aangebracht door een vernis. Tijdens het drogen wordt de kleur van acrylverf iets donkerder.

Alkydverf: Dit is een verf op terpentinebasis. Het bindmiddel van alkydverf is alkydhars, een kunsthars. De traditionele alkydverf kan verdund worden met terpentine en/of andere oplosmiddelen. Alkydverf droogt via een oxidatieproces, waarbij zuurstof- en koolstofbruggen tussen de alkydharsen worden gevormd. Wat betreft de droogtijd, deze is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort olie dat wordt gebruikt. Alkydverf heeft als eigenschap een betere dekking en een wat gladder resultaat dan acrylverf. Naast de traditionele alkydharsverf zijn er ook high solid-verf en alkyd-emulsie.

Alkyd-emulsieverf: In deze verven is alkydhars toegepast, die door een chemische behandeling in water geëmulgeerd is. Bij emulgeren worden de vloeibare bindmiddeldeeltjes zeer fijn verdeeld in water. Ze zijn dus met water te verdunnen.

Beits: Dit product is er in een dekkende en transparante vorm.

Blanke lak: Vernis/blanke lak is een product wat bij aanbrengen geen bedoelde kleur achterlaat, sommige vernissen op urethane basis vergelen sterk, vernis op waterbasis vergeelt niet/nauwlijks.

Latexverf: De naam Latex komt uit vroegere tijden. Tegenwoordig worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor watergedragen muurverven. Omdat ze een beetje lijken op de oude latexverven, wordt deze naam nog steeds gebruikt (Meestal als verzamelnaam voor muurverf).

Carbonatie: De inwerking van koolzuur (co2) uit de lucht op beton, waarbij de vrije en de gebonden kalk worden omgezet in alciumcarbonaat (caco3) en water. Daardoor neemt de hoeveelheid basis bestanddelen in het beton af waardoor de ph daalt. Carbonatatie van beton is een normaal verschijnsel en onschadelijk voor het materiaal beton zelf. Wanneer ten gevolge van de carbonatatie deze ph echter daalt tot minder dan 9 spreekt men van betonrot. Door deze inwerking ontstaat roestvorming op de wapening van het beton, de roestvorming duwt schilfers beton weg waardoor reinigen en repareren noodzakelijk zijn.

Craquelé: Een verflaag die (bewust of onbewust) is gescheurd, waardoor er kleine scheurtjes in de bovenlaag zitten. Komt vaak voor bij muurverven wanneer deze op structuurwanden worden aangebracht.

Dekking/dekkracht: Met hoge dekking of dekt in 1 keer geeft men aan dat de verf met een behandeling de ondergrondkleur onzichtbaar maakt en dus niet meer door de nieuwe kleur heen komt. Let op. de dek kracht is afhankelijk van de kleur van de ondergrond.

Eén-pot-systeem: Een verf die zowel grondverf als lakverf bevat. Ook: Sigma schakelverf, Sikkens EPS, Wijzonol LBH Systeemcoat enz.

Epoxyverf: Een twee componenten verf die is gemengd met epoxy. (wordt toegepast in vloerverven, primers, metaal verven enz) Epoxy is een kunsthars die werd uitgevonden in 1905 door de Zwitserse wetenschapper Zincke en in vloeibare vorm wordt toegevoegd aan verf. Epoxy coatings zijn herkenbaar door hun slijtvaste en zeer harde toplaag.

Glansgraad: De hoeveelheid glans van een product.

Glansbehoud: De tijdsduur van de glans, dus hoe snel of hoe langzaam verandert een bv: glanslak naar zijdeglans of zelfs mat.

Grondverf: Met grondverf wordt bedoeld de eerste verflaag die wordt aangebracht bij het schilderen op kaal hout. Grondverf vormt de schakel tussen het blanke hout/materiaal en het op te brengen verfsysteem. Een goede grondverf “vult” onder andere de onregelmatigheden. Nieuw aangebrachte kozijnen dienen vanuit de fabriek te zijn voorzien van een laagdikte van 80µm.

High Solid verf: Een Alkydverf, gemaakt met speciale lijnolie of alkydharsen, waarbij het percentage vaste stof in de verf wordt verhoogd en het percentage oplosmiddel wordt verlaagd (high solid betekent “hoog (percentage) vaste stof”). Een high-solid verf heeft vijftig procent minder oplossingsmiddelen dan een normale alkydverf. Hierdoor is de verf dikker en minder vochtbestendig.

Hoogglans: Verf met een zeer sterke glans.

Kaal hout: Onbehandeld / kaal hout is, hout van bv kozijnen, deuren, ramen, boeiboorden enz. waar nog geen bescherming in de vorm van verf is aangebracht.

Koude droging: Een goede koude droging wil zeggen dat de verf ook bij lage temperaturen redelijk snel droogt.

Lakverf: Verf om ondergronden bijvoorbeeld kozijnen, meubels etc. te verven. Lakverven zijn in de volgende vormen verkrijgbaar: waterbasis (acrylverf), terpentinebasis (alkydverf), thinnerbasis (epoxyverf) en terpentijnbasis (lijnolieverf). Lakverven kun je ook onderverdelen in matte verf, eiglansverf, zijdeglansverf, glansverf en hoogglansverf.

Lijnolieverf: Een verf op basis van terpentijn. Een zeer sterke, zeer langzaam drogende verf. Wordt nauwelijks meer gebruikt.

Magneetverf: Dit is een voorgemengde, loodarme, latexprimer op waterbasis. Het is ontvankelijk voor magnetische werking, omdat door de verf fijne, niet roestende, ijzerdeeltjes zijn gemixt.

Oplosmiddel: Een product dat in ons geval verf doet oplossen, acrylverf - water en alkydverf - terpentien.

Polyurethane verf (PU verf): Een polyurethaan is een soort polymeer dat uit twee componenten bestaat. In verf verwerkt is het een goede glanzende verf, zeer krasbestendig en toch flexibel. Wordt vaak voor buitenverven gebruikt, en wordt ook bij boten toegepast. De verf is watergedragen, en is niet geschikt om over eerder behandelde lagen één-componentenverf te worden aangebracht.

Primer: Dit is een speciaal soort grondverf wat altijd eerst op metaal of kunststof moet worden aangebracht. De primer hecht goed aan metaal en de verf hecht dan goed aan de primer. Sommige primers zijn roestwerend.

Schakelverf/een pot systeem: Een grondverf, voor en aflak in een, met deze verf is het mogelijk om alles met dit zelfde product uit te voeren.

Terpentijn: Een vloeibare hars die gewonnen wordt uit naaldhoutbomen.

Terpentine: Dit is een aardoliedestillaat dat gebruikt wordt voor het verdunnen van industriële verf, maar ook voor het verwijderen van verfresten, het schoonmaken van kwasten en als ontvetter. Terpentine wordt vaak verward met terpentijn.

Thinner: Een organisch oplosmiddel voor verven op oliebasis. Thinner bestaat uit een mengsel van vluchtige organische stoffen,
waarvan tolueen of xyleen meestal de voornaamste is (> 50%). Thinner kan ook gebruikt worden om verf te verdunnen of te verwijderen.

Transparant: Een beits op transparante kleur geeft kleur aan de ondergrond maar laat de nerf van het hout zichtbaar.

Urethane: Een bindmiddel toegepast in verven, voordeel sterke laklaag, nadeel is vergelend.

Vachtroller: Een vachtroller is geschikt voor het schilderen van muren en plafonds. Vooral voor plafonds is een spatvrije variant aan te bevelen. Bij een nylonroller is de structuur minimaal en het spatten ook.

Veloursroller: Dit is een zachte roller om te gebruiken bij producten op water of terpentinebasis. Het product velours is wat duurder maar geeft vaak een mooier resultaat.

Verffilm: Is het product dat overblijft na droging van verf (denk aan verfresten in een plastic emmer, gedroogd kun je de verf film verwijderen).

Vernis: Vernis/blanke lak zijn producten die geen bedoelde kleur op de ondergrond achterlaten, niet te vergelijken met
beits waar juist een transparante kleur wordt aangebracht.

Voorstrijkmiddel: Een diepindringende oplossing die gebruikt wordt om sterk en/of onregelmatig zuigende ondergronden
voor te bereiden voor verdere bewerking waaronder schilderen. De meeste voorstrijkmiddelen moeten in een bepaalde verhouding met water verdund worden.

Waterdampdoorlatend: (vochtregulerend) Een benaming die aangeeft of een verffilm de eigenschap bezit om vocht, in de ondergrond aanwezig, geleidelijk kan doorlaten.

Winterverf/doorwerkverf: Een verf die is aangepast om tot lagere temperaturen buiten te kunnen schilderen, soms wel tot 0° celcius.

Zijdeglansverf: Met zijdeglansverf wordt bedoeld een verffilm met lichte glans.